fredag 17 oktober 2014

Drömgångare - Samantha Shannon

17951450Titel: Drömgångare (The Bone Season)
Författare: Samantha Shannon
Serie: The Bone Season #1
Antal sidor: 487
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Betyg: 5/5

Det är år 2059. Flera av världens största städer kontrolleras av en säkerhetsstyrka vid namn Scion. Paige Mahoney arbetar i den kriminella undre världen i Scion London, där hon ingår i en hemlig cell. Hon utför ett ovanligt arbete: Hon söker information genom att bryta sig in i andra människors psyken. Paige är en drömgångare, och i den här världen begår sådana som hon ett brott bara genom att andas. Sen tänker jag inte skriva mer om handlingen för jag tycker att den innehåller spoilers, men vill ni så kan ni, på egen risk, läsa resten på Goodreads. 

Så fort Drömgångare kom ut visste jag att jag ville läsa den. Så jag köpte den, när vet jag inte riktigt, men det var väldigt länge sen nu. Sen blev det inte av att jag läste den, det trillade in ett par dåliga recensioner på boken och den har inte det bästa betyget på Goodreads. Så som så många andra böcker har den blivit liggande oläst i bokhyllan alldeles för länge. Men som med så många andra olästa böcker så var min första tanke när jag läst ut den: varför har jag inte läst den här boken tidigare? Jag älskade den och tyckte den var så bra.

När jag sökte lite information om Samantha Shannon fick jag reda på att vi är lika gamla och då blev jag så imponerad, speciellt med tanke på den detaljerade världsbilden som hon byggt upp. Världen är nog en anledning till varför folk inte tycker om den här boken, för den är väldigt förvirrad på sina ställen. Det är mycket nya ord, många nya termer att lära sig och jag är faktiskt ganska glad att jag läste boken på svenska. Jag tror att detta kan vara ganska avskräckande för många, att man inte förstår allting och det förstår jag. Jag tror att för egen del så var jag beredd på det, jag var beredd på att jag inte skulle förstå allt och istället för att lägga fokus på det, så läste jag bara och det gick bra. Även fast det tog ett tag att komma in i boken och förstå allt så var jag förälskad i den på sidan tio. Det är något med stämningen över boken som jag bara älskar. Likaså handlingen tyckte jag så mycket om, men jag tänker inte säga något om den, för lite av tjusningen var att upptäcka hur allt låg till tillsammans med Paige. Och vad som visade sig finnas i Oxford gjorde mig lite chockad faktiskt, inte alls vad jag förväntat mig.

Jag tyckte väldigt mycket om Paige, jag gillade att hon var så stark och modig, och jag gillade att hon vägrade finna sig i den rollen hon blev tilldelad utan kämpade emot. Även Väktaren gillade jag, precis som Nick, och jag tyckte det var så roligt att han var från Sverige. Av de andra karaktärerna var det så svårt att veta var man hade dem och man visste inte riktigt vem man kunde lita på.

Jag rekommenderar verkligen den här boken, och jag tror att man gör bäst i att inte veta så mycket om den innan och gå in i den med ett öppet sinne och inte haka upp sig på att man inte förstår allt på en gång, för det mesta kommer att ge sig så småningom. Jag ser så mycket fram emot att få läsa uppföljaren! Jag har sett en del brittiska booktubers som redan fått The Mime Order och jag är så avundsjuk! Det ska bli så spännande att se hur historien kommer att utveckla sig. 

2 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar den så mycket! Längtar-längtar-längtar tills nästa släpps! (håller tummarna för att den kommer ges ut på svenska också, lät ju lite tveksamt eftersom det inte gick så jättebra när Drömgångare först släpptes...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är den bra! Jag hoppas också att de ger ut andra boken på svenska, vi får hålla tummarna! :)

      Radera